Na co si dát pozor v dietě

05.01.2022

Řada oblíbených surovin a pokrmů má špatný vliv na Vaše zdravé stravování. Je proto vhodné jejich množství ve stravě snížit nebo se jim úplně vyhnout.  O jaké suroviny se jedná?

  • Umělá sladidla – zatěžují organismus, velmi nevhodné při redukci protože po nich máme chuť na sladké. Některá sladidla nejsou o nic méně kalorická než běžný cukr.
  • Bílá mouka – nevhodné jsou zejména koláče a cukrárenské výrobky – pozor, některý tmavý chleba není o nic zdravější, může být pouze obarven karamelem.
  • Cukr a potraviny, které ho obsahují (čokoláda, sladkosti) – pokud máte ráda mlsání, kupte si kvalitní hořkou čokoládu, a když máte chuť, dejte si jeden čtvereček. Díky hořké chuti se jí sní méně, navíc obsahuje prospěšný hořčík.
  • Uzeniny – nahradit kvalitní libovou kuřecí nebo krůtí šunkou.
  • Potraviny obsahující glutamát a potraviny s přídavky barviv a konzervantů, tzv. éček (bujóny, instantní potraviny, čínské občerstvení, tavené sýry, salámy, barvené pudinky, některé snídaňové cereálie, sladidla, sirupy a sycené nápoje).
  • Tavené sýry – obsahují fosfor, který omezuje vstřebávání vápníku v těle, proto je z jídelníčku úplně vyřaďte.
  • Cola – obsahuje velké množství pro tělo nevhodných a zatěžujících látek; například kyselina fosforečná silně odvápňuje kosti, díky obsahu cukru má příliš vysokou energetickou hodnotu.