Časté dotazy

Jak má vypadat vhodný pitný režim?

Vypijte minimálně 2,5 – 3 l tekutin denně. V den kdy sportujete, přidejte alespoň další půllitr navíc. Popíjením po troškách má voda šanci se v těle lépe zužitkovat, než když vypijete velké množství najednou.

Do správného pitného režimu patří tyto tekutiny:

  • stolní voda (čistá nebo např. s kapkou citronu)
  • čaje – zelené, ovocné nebo bylinkové (např. z máty, heřmánku, zázvoru)
  • občas lehké neslazené minerální vody (ideálně ani uměle slazené)
  • občas malé množství kvalitního ovocného džusu (vhodné ředit vodou)

Kávu se pokuste maximálně omezit. Můžete ji zkusit nahradit zeleným čajem, který má antioxidační a další pozitivní účinky na zdraví.

Co je vhodné v jídelníčku omezit nebo vyloučit?
  • Bílá mouka (pečivo a těstoviny, které nejsou celozrnné), nevhodné jsou zejména koláče a cukrárenské výrobky – pozor, některý tmavý chléb může být pouze obarven karamelem.
  • Cukr a potraviny, které ho obsahují (čokoláda, sladkosti) – pokud máte rádi mlsání, kupte si kvalitní hořkou čokoládu, dejte si jeden čtvereček. Díky hořké chuti se jí sní méně, navíc obsahuje prospěšný hořčík.
  • Uzeniny – nahradit kvalitní libovou kuřecí nebo krůtí šunkou.
  • Potraviny obsahující glutamát a potraviny s přídavky barviv a konzervantů, tzv. éček (bujóny, instantní potraviny, čínské občerstvení, tavené sýry, salámy, barevné pudinky, některé snídaňové cereálie, sladidla, sirupy a sycené nápoje).
  • Tavené sýry – obsahují fosfor, který omezuje vstřebávání vápníku v těle, proto je z jídelníčku vyřaďte.
  • Umělá sladidla – zatěžují organismus, velmi nevhodné při redukci, protože po nich máme chuť na sladké. Některá sladidla nejsou o nic méně kalorická než běžný cukr.
  • Mléko – vhodnější je používat zakysané výrobky (kefír, jogurtové mléko, podmáslí).
  • Alkohol – alkohol je poměrně kalorický a zatěžuje organismus jeho odbouráváním. Tělo pak přednostně spaluje alkohol a ne tuky.
Co je vhodné do jídelníčku zařadit?
  • Zelenina – čerstvá (saláty), vařená, dušená – zelenina musí být základem jídelníčku, nikoliv jenom doplňkem.
  • 1-2 porce ovoce denně (pozor na velké množství banánů a hroznového vína), raději ho zvolte k dopolední svačině nebo snídani, večer se sacharidům vyhýbejte.
  • Pestrý výběr sacharidů (přílohy) – rýže (neloupaná, indiánská, basmati), brambory, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo např. celozrnný chléb slunečnicový, celozrnný chléb žitný, celozrnný kuskus, rýžové nudle, pohanka, ovesné vločky.
  • Zdroje kvalitních tuků – olivový olej, mořské ryby, semínka, oříšky (stačí lžíce denně).
  • Kvalitní zdroj bílkovin: živočišné – netučné maso (kuřecí, krůtí, králičí, ryby a mořské plody), vaječný bílek, šmakoun. Rostlinné – luštěniny (červená čočka, fazole, cizrna), tofu.
Jak se mám stravovat v restauraci?
  • Převažovat by měla zelenina doplněná např. plátkem libového masa nebo rozumným množstvím sýra. Vhodné je vybrat zeleninový salát např. s tuňákem, případně připraveným drůběžím masem bez smetanové nebo majonézové zálivky. Může být i zelenina grilovaná, masovo-zeleninové špízy, omeleta či volské oko připravené bez tuku se špenátem, studená mísa zahrnující netučné druhy mas, sýrů nebo šunky. Na večeři se vyhněte přílohám a pečivu, naopak k obědu si přílohu dejte. Vyvarujte se tučným masům a sýrům, majonézovým zálivkám a velkým porcím.
  • Nebude-li Vám porce stačit a budete mít hlad – přidejte si více zeleniny (libovolné množství).
  • Večerní jídlo má obsahovat malé množství sacharidů (chléb, brambory, rýže, těstoviny i ovoce) – sacharidy se již v noci nespálí a uloží se do podkoží jako tuk.
  • Jídlo zbytečně nesolte – příliš velké množství soli může způsobit zadržování vody v těle.