Časté dotazy

Jak má vypadat vhodný pitný režim?

Vypijte minimálně 2,5 - 3 l tekutin denně. V den kdy sportujete, přidejte alespoň další půllitr navíc. Popíjením po troškách má voda šanci se v těle lépe zužitkovat, než když vypijete velké množství najednou.

Do správného pitného režimu patří tyto tekutiny:

  • stolní voda (čistá nebo např. s kapkou citronu)

  • čaje - zelené, ovocné nebo bylinkové (např. z máty, heřmánku, zázvoru)

  • občas lehké neslazené minerální vody (ideálně ani uměle slazené)

  • občas malé množství kvalitního ovocného džusu (vhodné ředit vodou)

Kávu se pokuste maximálně omezit. Můžete ji zkusit nahradit zeleným čajem, který má antioxidační a další pozitivní účinky na zdraví.

Co je vhodné v jídelníčku omezit nebo vyloučit?

  • Bílá mouka (pečivo a těstoviny, které nejsou celozrnné), nevhodné jsou zejména koláče a cukrárenské výrobky - pozor, některý tmavý chléb může být pouze obarven karamelem.

  • Cukr a potraviny, které ho obsahují (čokoláda, sladkosti) - pokud máte rádi mlsání, kupte si kvalitní hořkou čokoládu, dejte si jeden čtvereček. Díky hořké chuti se jí sní méně, navíc obsahuje prospěšný hořčík.

  • Uzeniny - nahradit kvalitní libovou kuřecí nebo krůtí šunkou.

  • Potraviny obsahující glutamát a potraviny s přídavky barviv a konzervantů, tzv. éček (bujóny, instantní potraviny, čínské občerstvení, tavené sýry, salámy, barevné pudinky, některé snídaňové cereálie, sladidla, sirupy a sycené nápoje).

  • Tavené sýry - obsahují fosfor, který omezuje vstřebávání vápníku v těle, proto je z jídelníčku vyřaďte.

  • Umělá sladidla - zatěžují organismus, velmi nevhodné při redukci, protože po nich máme chuť na sladké. Některá sladidla nejsou o nic méně kalorická než běžný cukr.

  • Mléko - vhodnější je používat zakysané výrobky (kefír, jogurtové mléko, podmáslí).

  • Alkohol - alkohol je poměrně kalorický a zatěžuje organismus jeho odbouráváním. Tělo pak přednostně spaluje alkohol a ne tuky.

Co je vhodné do jídelníčku zařadit? 

  • Zelenina - čerstvá (saláty), vařená, dušená - zelenina musí být základem jídelníčku, nikoliv jenom doplňkem.

  • 1-2 porce ovoce denně (pozor na velké množství banánů a hroznového vína), raději ho zvolte k dopolední svačině nebo snídani, večer se sacharidům vyhýbejte.

  • Pestrý výběr sacharidů (přílohy) - rýže (neloupaná, indiánská, basmati), brambory, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo např. celozrnný chléb slunečnicový, celozrnný chléb žitný, celozrnný kuskus, rýžové nudle, pohanka, ovesné vločky.

  • Zdroje kvalitních tuků - olivový olej, mořské ryby, semínka, oříšky (stačí lžíce denně).

  • Kvalitní zdroj bílkovin: živočišné - netučné maso (kuřecí, krůtí, králičí, ryby a mořské plody), vaječný bílek, šmakoun. Rostlinné - luštěniny (červená čočka, fazole, cizrna), tofu.

Jak se mám stravovat v restauraci?

  • Převažovat by měla zelenina doplněná např. plátkem libového masa nebo rozumným množstvím sýra. Vhodné je vybrat zeleninový salát např. s tuňákem, případně připraveným drůběžím masem bez smetanové nebo majonézové zálivky. Může být i zelenina grilovaná, masovo-zeleninové špízy, omeleta či volské oko připravené bez tuku se špenátem, studená mísa zahrnující netučné druhy mas, sýrů nebo šunky. Na večeři se vyhněte přílohám a pečivu, naopak k obědu si přílohu dejte. Vyvarujte se tučným masům a sýrům, majonézovým zálivkám a velkým porcím.

  • Nebude-li Vám porce stačit a budete mít hlad - přidejte si více zeleniny (libovolné množství).

  • Večerní jídlo má obsahovat malé množství sacharidů (chléb, brambory, rýže, těstoviny i ovoce) - sacharidy se již v noci nespálí a uloží se do podkoží jako tuk.

  • Jídlo zbytečně nesolte - příliš velké množství soli může způsobit zadržování vody v těle.

Aktuality

5.11.2018
Vážení zákazníci, od 24. 12. 2018 do 4. 1. 2019 plánujeme provozní přestávku. V roce 2018 vaříme poslední menu pro pátek 21. 12. 2018 a v roce...
25.10.2018
Provoz výdejen a rozvoz na adresu se nemění a probíhá podle obvyklé výdejní doby.

Kontakt

Objednávky: +420 608 883 887

E-mail: info@vasekrabicky.cz

LINEP style, s.r.o.
Čajkovského 1904/11
130 00 Praha 3